Make your own free website on Tripod.com

Er zijn een aantal ziektes waarvoor degoes redelijk bevattelijk zijn. Een aantal ziektes met hun symptomen en de manier hoe je ze kunt voorkomen of genezen staan hieronder vermeld. Als je er zelf niet uitkomt wat je degoe mankeert, kun je dat het beste even navragen in een dierenspeciaalzaak of eventueel naar een dierenarts gaan.


Ziekte Diabetes (suikerziekte) 
Symptomen  Veel water drinken, witte ogen (staar). Een degoe met suikerziekte zal niet zo oud worden. 
Hoe te voorkomen of genezen  Suikerziekte is niet te genezen, maar misschien wel te voorkomen. Zorg dat je je degoes zo min mogelijk suikers en vetten te eten geeft. Witte ogen (ofwel cataracts) kunnen ook ontstaan door ouderdom. Veel degoes krijgen staar op oudere leeftijd. 

Aandoening  Afgebroken staart 
Symptomen  De staart van de degoe heeft losgelaten. 
Hoe te voorkomen of genezen  Als iemand aan de staart van een degoe trekt of deze komt klem te zitten, dan kan deze staart loslaten. Dit is in de natuur een overlevingsmechanisme, waardoor de degoe zijn staart loslaat als een vijand deze staart te pakken heeft. Trek dus nooit aan de staart van een degoe en pak hem ook nooit bij zijn staart vast !! Deze staart groeit namelijk niet meer aan. 

Aandoening  Gebroken ledematen / verwondingen 
Symptomen  Dit zie je als de degoe kreupel loopt, of als deze bloedt. 
Hoe te voorkomen of genezen  Degoes kunnen erg veel hebben, ze zijn erg flexibel. Ze zullen, ook al vallen ze vanaf heel hoog, niet snel iets breken of kneuzen. Let er toch een beetje op dat de degoes niet van al te hoog kunnen vallen en dat er geen scherpe dingen in de kooi aanwezig zijn waaraan ze zich kunnen bezeren. Mocht dit toch gebeuren, dan kun je eerst aankijken of het uit zichzelf weer geneest, en zo niet dan moet je er een dierenarts naar laten kijken. 

Aandoening  Aandoeningen aan de tanden 
Symptomen  De tanden zijn wit (i.p.v. oranje), de tanden zijn afgebroken, de tanden zijn te lang en in de kaak gegroeid (als dit zo is kan de degoe niet meer eten). 
Hoe te voorkomen of genezen  Als de tanden zijn afgebroken is dit meestal niet zo'n probleem, omdat de tanden wel weer aangroeien. Let er wel op dat je degoe blijft eten. Als de tanden in de onderkaak zijn gegroeid moet daar zo snel mogelijk wat aan gedaan worden (door een dierenarts), omdat de degoe niet meer kan eten. Te lange tanden kunnen veroorzaakt worden doordat de tanden niet recht boven elkaar in de mond staan, of doordat er niet genoeg knaagmogelijkheden in de kooi aanwezig zijn. Als de tanden van de degoe wit zijn heeft deze een mondziekte waar niets aan te doen is. Je degoe zal dan niet lang meer leven. Je kunt mondziektes voorkomen door te zorgen dat je degoes steeds vers en schoon water krijgen.