Make your own free website on Tripod.com

Over het tijdstip waarop degoes geslachtsrijp zijn bestaat nogal wat tegenstrijdige informatie. voortplanting !!De een zegt dat de degoe pas geslachtsrijp is als hij zes maanden oud is, en de ander zegt dat een bevruchting al kan plaatsvinden als het vrouwtje slechts vijf weken oud is. Wanneer precies een degoe vruchtbaar is is mij dus ook niet helemaal duidelijk, en misschien is dat ook wel verschillend per degoe. Houdt er wanneer je jonge degoe-vrouwtjes hebt in elk geval rekening mee dat zij al vrij jong bevrucht kunnen worden, en zet ze op de leeftijd van vijf a zes weken apart van hun vader en broers, zodat zij niet ongewenst zwanger zullen worden. Indien de vrouwtjes inderdaad al met vijf of zes weken vruchtbaar zijn lijkt het me toch beter om te voorkomen dat ze zwanger raken omdat hun lichaam dan nog niet volgroeid is, en zij nog niet goed in staat zullen zijn jongen groot te brengen. Je kunt de jonge degoes bij de ouders vandaan halen als ze ongeveer vijf of zes weken oud zijn, maar zeker niet eerder.

Bij degoes is vanaf het moment dat ze geimporteerd werden uit Chili veel inteelt geweest. Vaak werden broer en zus, of vader en dochter, met elkaar gekruist. Hierdoor zijn een aantal aandoeningen ontstaan waar degoes erg gevoelig voor zijn. Om er voor te zorgen dat je degoes zo gezond mogelijke jongen krijgen moet je dus proberen te voorkomen dat familieleden met elkaar gekruist worden.

Een jong degoetje, hier ongeveer twee weken oud.De draagtijd van een bevrucht degoe-vrouwtje is 90 dagen (3 maanden !), en dat is vrij lang voor een knaagdier. Bijvoorbeeld een hamster heeft slechts een draagtijd van twee tot drie weken. De jongen van de degoe zijn bij de geboorte dan ook al helemaal "af", dat wil zeggen dat zij al een vacht hebben, hun oogjes zijn open, en ze kunnen al aardig lopen. In het begin blijven ze wel nog in hun nest, maar het duurt niet lang voor ze hun omgeving gaan verkennen. Na een paar weken beginnen de jongen al wat mee te eten van het voedsel van hun ouders, en na een week of vijf a zes hebben ze geen moedermelk meer nodig. Een degoe-nest bestaat gemiddeld uit vijf jongen, maar het kunnen er ook drie of zelfs tien zijn.

Degoes bepalen zelf hun tijdstip van paren. Het mannetje wil wel wat vaker paren, maar in de meeste gevallen staat het vrouwtje dit niet toe. Ze loopt dan weg, en piept op enigzins boze toon tegen het mannetje. Slechts eens in de twee a drie weken zal het vrouwtje een dekking toelaten, hoewel dit wel per degoe verschillend zal zijn. Het vrouwtje is meteen nadat de jongen geboren zijn alweer vruchtbaar, maar vaak wordt zij pas weer bevrucht als zij haar jongen heeft grootgebracht.

Een nestje degoe-jongen. Deze waren uit het nestkastje gevallen toen moeder ineens uit het kastje sprong. Ze zijn hier een paar dagen oud.Je kunt het mannetje tijdens de bevalling en ook daarna gewoon bij het vrouwtje en de jongen laten. Normaal gesproken zal hij niet agressief worden ten opzichte van de jongen, en zal hij zelfs meehelpen bij hun verzorging. Het vrouwtje gaat vaak boven op haar jongen liggen, zodat zij bij haar kunnen drinken, maar ook ter bescherming en voor de warmte die zij zo krijgen. Ook het mannetje zal boven op de jongen gaan liggen, hoewel het de jongen dan wel tegenvalt dat er niets te drinken valt. Als de jongen uit het nest zijn, en de ouders willen dit niet hebben (bijvoorbeeld in verband met gevaar) pakken zij ze in hun bek en brengen ze terug naar het nest. Als je in de eerste paar dagen nadat de jongen geboren zijn in het nest wil kijken, zullen de ouders hun jongen onderstoppen met het nestmateriaal, om ze zo te beschermen tegen eventuele vijanden.

Wanneer het verstandig is om de jongen op te pakken weet ik niet precies, maar wij hebben zelf gewacht Vanaf dat ze ongeveer een week oud zijn kun je je degoe-jongen het beste regelmatig oppakken, zodat ze aan je wennen.tot ze zelfstandig uit het nest kwamen gelopen (ze waren toen ongeveer een week oud). Door ze regelmatig in je handen te pakken laat je ze eraan wennen dat ze opgepakt kunnen worden. Je zult daar dan later veel plezier van hebben, want ze zullen hierdoor vrij tam worden (hoewel degoes nooit zo tam zullen worden als een cavia of hamster!). Laat ze maar rustig wat rondlopen over je kleren en laat ze de omgeving wat verkennen, dan wennen ze eraan om uit de kooi te zijn. Pas wel op dat ze niet aan je meubels gaan knagen of aan elektriciteitsdraden. Ook dien je er goed op te letten als je jonge degoes op wilt pakken of hun ouders dat wel toestaan, want anders loop je de kans dat vader of moeder je bijt. Als de ouders echter ook aan je gewend zijn zullen zij meestal wel toestaan dat je hun jongen oppakt.

Als je degoes jongen hebben hoef je daar zelf niet veel aan te doen. Het enige waar je rekening mee dient te houden is dat de kooi (en de ruimte waarin de kooi staat) veel sneller vuil en stoffig zal worden, wanneer er drie of vier keer zoveel degoes in zitten dan normaal, en dat de degoes ook veel meer zullen eten en drinken. Houdt dus goed in de gaten of je degoes nog genoeg te eten en drinken hebben, en verschoon hun kooi wat vaker dan normaal. Zorg ook dat je een bestemming hebt voor je jongen als je ze niet zelf wilt houden !