Make your own free website on Tripod.com

Een etende degoeDegoes eten alleen plantaardig voedsel. In de vrije natuur leven ze op een rotsachtige bodem met struikachtige begroeiing. Ze eten daar voornamelijk grassen, zaden en granen. Vezels zijn in het voedsel van degoes een heel belangrijk bestanddeel. Je kunt je degoes het beste een combinatie van cavia- en chinchilla-voer geven. Er bestaat wel speciaal degoe-voer, maar dit is hartstikke duur en bijna nergens verkrijgbaar. Daarnaast moet je ervoor zorgen dat er voldoende hooi in de kooi aanwezig is. Hooi eten ze graag en het is bovendien heel gezond, omdat het vezelrijk is.

Degoes kun je het beste een mengsel van cavia- en chinchillavoer te eten gevenEr zijn een aantal dingen die je degoes niet of in heel beperkte mate te eten mag geven, omdat het niet goed voor ze is. Ten eerste is het belangrijk dat ze zo min mogelijk voedsel krijgen dat suiker bevat ! Degoes kunnen namelijk geen suikers verwerken en ze krijgen darmklachten en eventueel suikerziekte als ze teveel suikers binnen krijgen. Ook voedsel zoals fruit, rozijnen en sommige soorten groenten bevatten suikers, en dat is de reden dat je ook deze slechts in zeer beperkte mate (liefst helemaal niet) aan degoes mag voeren.

Daarnaast is het zo dat degoes dol zijn op (pel)pinda's en zonnebloempitten. Deze bevatten echter veel vetten en olie, en zijn om die reden niet goed voor degoes. Je magt ze best af en toe een pinda of een paar zonnebloempitjes geven, maar doe dit echt alleen als lekkernij en dus niet te vaak. Als degoes teveel vetten binnen krijgen kan dit leiden tot het ontstaan van suikerziekte, wat ongeneeslijk is. Degoes zijn heel bevattelijk voor deze ziekte, en je moet dus goed opletten wat je ze te eten geeft, om te voorkomen dat ze deze ziekte krijgen.

Deze degoe is hooi aan het eten. Dit is heel vezelrijk en dus erg gezond voor zeLet ook op de ingredienten van het voedsel wat je je degoes standaard geeft, want in sommige knaagdierenvoeders en ook in hamstervoer zitten veel ingredienten die ongezond zijn voor degoes, zoals pinda's, zonnebloempitten en rozijnen.

Je kunt degoes in principe zoveel voer geven als je wilt, want ze eten niet gauw hun hele bak leeg. Ze eten tot ze genoeg te eten hebben gehad, en dan stoppen ze. Als ze veel voedsel hebben zullen ze ook wat voedsel begraven. Het feit dat ze niet meteen hun hele voederbak leeg eten zorgt ervoor dat je degoes rustig een paar dagen alleen thuis kunt laten , als je zorgt dat ze genoeg voedsel en water hebben.