Make your own free website on Tripod.com

Dit is de kooi van onze degoes. Deze is erg geschikt voor ze, want deze is ruim, hoog, en van metaal.Omdat degoes graag klimmen en springen, en nogal beweeglijk zijn, zul je begrijpen dat ze behoorlijk wat ruimte nodig hebben. De kooi die je voor je degoes aanschaft moet dan ook behoorlijk groot zijn. Vooral moet deze behoorlijk hoog zijn (ongeveer 50 cm hoog op z'n minst). Daarnaast is het belangrijk dat je goed oplet van wat voor materiaal je kooi is gemaakt. Eigenlijk alleen metaal en glas zijn voor degoes geschikt. Zelfs het hard plastic, waarvan sommige speciaal voor knaagdieren ontworpen kooien zijn gemaakt, zullen degoes uiteindelijk kapot bijten. Wees er dus in elk geval op bedacht dat ze bijna alles kapot kunnen knagen!

Of je kiest voor glas of voor metaal is een afweging die je moet maken. Metalen spijltjes hebben als voordeel dat ze luchtdoorlatend zijn, waardoor de kooi voldoende geventileerd zal zijn, en er steeds voldoende frisse lucht zal zijn in de kooi. Daarnaast zullen de degoes dankbaar gebruik maken van de spijltjes door ze als klimgelegenheid te gebruiken (Ja, ze klimmen echt tegen de spijltjes omhoog !). Let er wel op dat de spijltjes niet te ver uit elkaar zitten, want degoes kunnen echt door hele kleine gaatjes heen kruipen. Als je van plan bent om ooit jonge degoetjes te krijgen houd daar dan ook rekening mee, want die kunnen zich natuurlijk door nog kleinere gaatjes heen wurmen. Een nadeel van een kooi met metalen spijltjes is dat het in de ruimte waar de kooi staat voor nogal wat rotzooi zal zorgen, want door graven, overal mee slepen, en door hun beweeglijkheid zullen degoes nogal wat troep door de spijltjes buiten de kooi doen belanden. Als je dit wilt voorkomen is glas een betere oplossing (bijvoorbeeld een groot glazen aquarium met een metalen (luchtdoorlatend) deksel). Als je zelf erg handig bent kun je natuurlijk ook zelf een constructie bedenken waarbij je gebruik maakt van een combinatie van glas en metaal.

Als er jonge degoes geboren worden is het heel fijn als de degoes een wat groter verblijf hebbenOnze degoes hebben een metalen kooi van ongeveer 1,5 m hoog, 55 cm lang en 45 cm breed (zie boven). Deze kooi hebben wij zo bij een dierenspeciaalzaak gekocht. Wij hebben twee degoes, en die hebben dus met z'n tweeen een behoorlijk ruim verblijf. Zo'n ruim verblijf als dat van onze degoes is natuurlijk niet per se nodig, en met een kooi die half zo groot is kunnen ze ook makkelijk toe. Echter een groot voordeel als je een grote kooi voor ze hebt is dat ze zich er goed in kunnen bewegen en dat ze zich er prettiger in zullen voelen dan in een kleine kooi. Doordat de diertjes in een grote kooi meer bewegingsmogelijkheden hebben zal er dan ook meer te kijken zijn, waardoor je er ook zelf meer plezier aan zult beleven. En als er jongen geboren worden is er ook nog steeds genoeg ruimte voor alle degoes, wat ook wel prettig is. Als je er plaats en geld voor hebt is een wat groter verblijf dus zeker aan te raden.

Maar met alleen een kooi ben je er nog niet, want wat moet er in die kooi komen? Allereerst dien je de bodem te bedekken met houtkrullen. Gebruik hiervoor geen zaagsel of hooi, omdat dat erg snel stoffig wordt, en gebruik ook geen dennenhout, want ook dat schijnt niet goed te zijn voor de degoes. Erg geschikt zijn houtkrullen van beukenhout. Zorg er bovendien voor dat deze bodembedekking niet te stoffig wordt, want dan zullen de degoes al snel longontsteking ontwikkelen. Verschoon de kooi dan ook regelmatig, om te zorgen dat het verblijf enigzins schoon en stofvrij blijft, en om ervoor te zorgen dat je de degoes niet te erg gaat ruiken.

Hoe vaak je je degoe-kooi moet verschonen hangt af van het aantal degoes dat er in leeft en de grootte van de kooi. Je zult de kooi vaker moeten verschonen naarmate er meer degoes in zitten en ook naarmate de kooi kleiner is. Gemiddeld zul je deze een maal per week moeten verschonen. Het beste kun je de degoes even uit de kooi halen als je deze wilt verschonen. Je kunt ze dan bijvoorbeeld in het bakje zetten waarmee je ze ook vervoert.

Verder moet je er voor zorgen dat zich in de kooi voldoende klimmogelijkheden bevinden, zoals trapjes en takken. Er moeten in de kooi voldoende knaagmogelijkheden zijn, zoals een knaagsteen en wilgetakjesOok moeten er voldoende knaagmogelijkheden in de kooi aanwezig zijn , zoals een knaagsteen en takjes van wilgebomen en fruitbomen. Degoes moeten kunnen knagen om te voorkomen dat hun voortanden te lang worden. Deze groeien namelijk steeds door, en om te voorkomen dat ze in hun kaak groeien moeten zij hun tanden kunnen "slijpen". Ze zullen echter in zo'n beetje alles wat in de kooi aanwezig is proberen hun tanden te zetten. Houdt daar dus ook rekening mee bij alles wat je in de kooi plaatst.

Ook moet er een nestkastje in de kooi aanwezig zijn.In de kooi moet ook een nestkastje zijn, zoals bijvoobeeld dit huisje wat je zo in de dierenspeciaalzaak kunt kopen Dit kan een huisje zijn wat je zo in de dierenwinkel koopt, maar je kunt ook creatief zijn door zelf iets te verzinnen wat als nestkastje kan dienen. Als het maar donker en enigzins beschut is, zodat de degoes er zich in terug kunnen trekken. Degoes houden er sowieso wel van om zich terug te trekken op warme, donkere en beschutte plekjes, dus het is voor de degoes heel leuk als je meerdere van dit soort plekjes in de kooi aanbrengt (zoals een emmertje of bloempot, of een stukje pvc-buis of andere buis, waar ze doorheen kunnen kruipen).

Degoes maken veel gebruik van een rad !!Een rad waarin de degoes kunnen rennen mag in het degoe-verblijf zeker niet ontbreken. Het is echt hun favoriete speelgoed ! Zorg er bij de aanschaf voor dat het rad groot genoeg is, geen midden-as heeft , en het liefst van metaal is. Als je degoes hierin gaan rennen is dat echt een lust voor het oog !

Degoes baden graag in chinchilla-zand. Zij gaan hierin rollen, waardoor zij hun vacht schoon en glanzend houden. Je dient er dus voor te zorgen dat er met regelmaat een bak met chinchilla-zand in de kooi geplaatst wordt. Degoes baden in Chinchilla-badzand. Zelf gebruiken wij deze theepot als "degoe-bad"Zo zou je ze bijvoorbeeld eens in de twee dagen een uurtje een bak met chinchilla-zand kunnen geven. Zelf kiezen wij ervoor om de bak met chinchilla-zand steeds in de kooi te laten staan. Je dient er dan alleen op te letten dat het zand niet als toilet gebruikt gaat worden. Ook dit zand dien je regelmatig te verschonen. Meestal doen wij het zand in een zeef, waardoor alle afval zoals keuteltjes in de zeef achter blijft en het zand weer schoon is. Zo kun je wat langer met het zand doen. Het beste kun je als bak waar je het chinchilla-zand in doet iets kiezen wat van boven smaller toeloopt, zodat de degoes niet al het zand uit de bak spollen. Zelf hebben wij een glazen theepot als bad gekozen voor de degoes. Zorg ook dat de bak niet al te licht is, zodat deze niet om kan vallen.

Voederbakjes die je op kan hangen aan de tralies zijn erg praktisch, omdat ze niet om kunnen vallenTenslotte moet er in de kooi natuurlijk een voederbak aanwezig zijn. Je kunt een voederbakje in een dierenwinkel kopen, maar je kunt natuurlijk ook zelf iets als voederbakje bestempelen. Zorg dat ook deze zwaar genoeg is zodat deze niet omgestoten kan worden of zorg dat je deze aan de spijltjes op kan hangen. En ook moet er natuurlijk een drinkflesje aanwezig zijn. Dit drinkflesje kan je het beste in een dierenwinkel kopen. Deze moet van glas zijn zodat ze het niet kapot kunnen bijten, of deze moet aan de buitenkant van de kooi bevestigd kunnen worden, zodat de degoes er niet bij kunnen om het kapot te bijten.

Als je twee degoes die geen familie van elkaar zijn bij elkaar wil zetten kun je dit het beste doen op zo jong mogelijke leeftijd, zodat zij al snel aan elkaar wennen. Het beste kun je ze eerst een tijdje apart zetten, bijvoorbeeld ieder in een helft van de kooi, zodat ze elkaar wel kunnen zien, horen en ruiken. Zo kunnen ze alvast aan elkaar wennen. Na een tijdje kun je ze dan bij elkaar zetten. Let dan wel op of het "klikt" tussen de twee, want soms mogen ze elkaar gewoon niet, en dan kun je ze maar beter uit elkaar halen, voordat ze elkaar iets aandoen. Meestal zal dit tussen een mannetje en een vrouwtje wel goed gaan, en tussen twee vrouwtjes lukt dit over het algemeen ook nog wel, maar vooral als je twee vreemde mannetjes bij elkaar zet heb je kans op ruzie (dit is afhankelijk van het aantal aanwezige vrouwtjes, en van de ruimte die de degoes hebben).