Make your own free website on Tripod.com

Degoes zijn van nature erg sociale en nieuwsgierige beestjes. Sociaal, omdat ze normaal gesproken, in de vrije natuur maar ook als huisdier, in groepen leven. Degoes slapen allemaal boven op elkaar. Hier vader en moeder met hun jongenEen degoe die alleen als huisdier gehouden wordt zal al snel gedragsproblemen ontwikkelen, dus schaf altijd minimaal twee degoes aan. Als je meer dan een degoe hebt zullen die als ze gaan slapen allemaal bovenop elkaar gaan liggen. Dat is een heel mooi gezicht. Nieuwsgierig zijn ze ook, als ze een nieuw speelgoedje krijgen of als er iets gebeurt dat ze niet herkennen zullen ze altijd even komen kijken wat er aan de hand is. Soms zijn ze bang en kruipen ze weg, maar meestal wint de nieuwsgierigheid het uiteindelijk wel van de angst.

Degoes zijn ook heel erg beweeglijk. Het zijn geen diertjes die de hele dag in een hoekje Een jonge degoe van ongeveer drie a vier weken oud klimt tegen de tralies van de kooi omhoogliggen te slapen, maar ze zijn veel tijd van de dag aan het spelen. Ze klimmen graag in takken en tegen tralies omhoog en ze kunnen ook behoorlijke afstanden springen. Ze kunnen zichzelf door de kleinste gaatjes heen wurmen, en ze zijn supersnel. Ze graven ook graag en als ze daar de kans voor hebben zullen ze voedsel in het zand of in houtsnippers begraven. Ze zoeken verder graag warme, donkere plekjes op (dus pas op als je ze uit hun kooi haalt, want voor je het weet zitten ze in je mouw !)

Het zijn dag-actieve dieren, wat betekent dat ze vooral overdag actief zijn. Met name s'morgens vroeg en s'avonds laat zijn ze erg actief. Op het midden van de dag slapen ze vaak wel wat. Ook s'nachts slapen ze, maar hun slaapcycli zijn nooit erg lang. Meestal worden ze na hoogstens twintig minuten wel weer wakker.

Degoes slepen bijna alles wat ze krijgen en wat enigzins te dragen is naar hun nest. Vader Henk sleept met een stukje toiletpapier, en moeder Isabel probeert haar jongen weer het nest in te werkenBijvoorbeeld een stukje toiletpapier, een toiletrolletje, een takje of iets dergelijks wordt naar het nest gedragen om daar kort en klein te maken. Sommige dingen gebruiken ze om hun nest mee te maken. In de natuur schijnen degoes ook hopen te maken met allerlei spullen, en het lijkt erop alsof aan de degoe met de grootste hoop de hoogste status wordt toegekend. Het zou dus ook een soort statussymbool kunnen zijn. Het is overigens wel heel leuk om te zien hoe degoes dat aanpakken om al dat materiaal het nest in te slepen, vooral als het om grote dingen gaat (bijvoorbeeld een toiletrolletje of een stukje keukenrol) en als ze er bijvoorbeeld nog mee een trap op moeten.

Degoes maken naar elkaar toe (en soms naar hun verzorger) vaak allerlei geluidjes, die dienen als een soort communicatiemiddelen. Ze maken zachte piepgeluidjes naar elkaar toe als ze willen laten zien dat ze elkaar lief vinden, of het mannetje doet dat als hij wil paren. Ze maken een hard "squeeek !!"-geluid als ze ergens van schrikken. Hierop reageren de andere degoes meestal door heel stil te blijven zitten, of door snel weg te kruipen om op de verstopplek vervolgens stil te blijven zitten tot de kust weer veilig is. Ook maken ze wat hardere piep-geluiden als ze ergens "chagrijnig" van worden (en af en toe worden ze echt chagrijnig hoor !), bijvoorbeeld als ze ergens druk mee bezig zijn, en ze worden daarbij door een soortgenootje gestoord, of als ze zich bezeren.

Degoes knagen op alles, kijk maar eens naar het plankje waar deze twee jonge degoetjes op zitten , en naar het takje wat er boven hangtDegoes zijn ook echte knagers. Ze knagen werkelijk op alles wat los en vast zit. Dit knagen is erg belangrijk, want de tandjes van een degoe blijven steeds doorgroeien. Ze moeten ze daarom aan allerlei voorwerpen "slijpen" om te voorkomen dat ze in hun onderkaak vastgroeien.

Verder zijn degoes over het algemeen vriendelijk en niet agressief, ook niet naar mensen toe. Ze willen wel eens uit nieuwsgierigheid proberen in je vingers te knagen, maar echt agressief bijten doen ze normaal gesproken zelden.

Als je ze regelmatig oppakt wennen degoes aan hun verzorgerDegoes wennen vrij gemakkelijk aan hun verzorger. Als je ze regelmatig uit de hand voert zullen ze snel aan je gewend raken. Je kunt ze meestal met een beetje moeite wel opppakken en aaien, maar zo tam als bijvoorbeeld een cavia zal een degoe nooit worden. Daar is deze veel te beweeglijk voor. Het is dan ook geen knuffelbeestje.